Tag: Interior Design

The Baker’s Man đź‘¨đźŹ˝â€ŤđźŤł

7

A 7 meter by 13 meter vacant room in a bungalow Warehouse served as a blank canvas for a proposed bakery design.

Mr

With two conveniences tucked at the back, the rectangular high level void that then makes up the foreground helped a great deal in providing compartmentalized but yet functional and fluid spaces key to a bakery.

Mr1

Practically speaking, since there’s only one door connecting the inside to the outside, it was only wise to position a counter around there – a glass counter for display’s sake. This counter is to display all manner of confectionery intended for produce within the premises; from bread to bread rolls and from cakes to cupcakes.

6

And because having only one access isn’t safe in case of an emergency, a fire exit had to be opened up at the back, as well as to serve for easy access between the loading and unloading bay, and the storeroom.

The storeroom sits behind the counter and serves to provide storage for all the ingredients a bakery might require.

While having two Water Closets didn’t sound practical, removing one and replacing it with a small office did. Small, in the sense to have only a room the owner can sit in as he handles the few things in need of his attention.

4

The Workstation being as core to the running of any bakery as it is, had to be of majestic grandeur with a centered work table for easier maneuvering around the room. Resting on a floating counter-top at the back is a chrome sink while stacked above one another in the front are wooden shelves and such Kitchen appliances as ovens are flanked by a wall to the left.

Finally, introducing a few accessories was necessary in the way of adding a sparkle to the space, as well as in making it somewhat industrial. My absolute favorites being the three steel hand grater re-purposed bulb holders above the Counter as well as the other three above the Work table.

Advertisements

🍴The Local Food Bar🍴

Now and then I stumble upon design gems, often by chance while other times by recommendations from family and friends, the way I did this one.

IMG_0983

It is an Eatery found in the heart of Chilenje market; a place where you most probably least expect to. For directions, it is quite easy to give, since it only lies along the last stretch of Chilumbulu road to Woodlands Stadium, and opposite First National Bank (also acronym-ed as FNB).

IMG_0968

Through and through, the interior design of this little Snack Bar has been intended to stand out, from the color choices to the furniture layout and from the accent pieces to the rustic landscape feature right at the entrance.

IMG_0975

At the entrance lies, in plain and simple fashion, a stone feature that has been softened by the introduction of dwarf grass plants ready to welcome foodies and wannabes like myself.

IMG_0982

Once inside, one is expected to be welcomed by flower vases and tastefully laid out artworks on a painted steel mantel piece which, in my opinion, think would’ve functioned much better as a lean-to table with stools. Space must’ve been the hindering factor, however, all is forgiven and forgotten here since the artworks resting on this piece now brings in  lots and lots more of character while the mirror is left to bring in the illusion of roomy to the food bar.

IMG_0974

IMG_0970

Additional artworks nailed to a lime green painted wall, all in all, brings the design together as a ribbon wraps around a treasure box, which this space is.

IMG_0977

While faux ceiling tiles bring a sense of elegance to the table, pun intended.

IMG_0969

Kudos to the designer, whomever that might be.

IMG_0971

Living Walls: A Modern Solution To A Modern Problem Perhaps?

D

Compromised indoor air quality and a roasting interior are just some of the expenses of living in not only the Tropics like we do but the Global warming era too.
All these are of course “de nos jours” troubles that require equally modern formulae, and a green interior space is just that.

A

This green space or atrium is a simple space to look at, yes, yet it is one that requires to be planned with extreme precaution only an expert designer can provide. A green wall is an inclusion, often than not, found in this atrium. At construction, this feature wall is partially or completely covered with greenery that includes a growing medium, such as soil, while a compound green wall will also include an integrated water delivery system. Green walls are also known as living walls or vertical gardens.

C

It is useful to have such an attribute in a modern building because climbing plants on the face of a wall create a green and vegetated facade that is good to gaze at, and softens the concrete surface. Besides their aesthetic characteristics, Vertical gardens also give insulation to keep the building warm, and especially helpful in urban environments where the temperatures of the building reach extremities. Living walls are also acknowledged for remediation of poor air quality, both to internal and external areas since they can be used either indoors or outdoors.

B

In conclusion, the living wall saves even better when designed to the client’s preference after a selection from a list of available options, and has other unique functions like urban agriculture, urban gardening, or for its beauty as art. It is sometimes used as an unorthodox therapy to help alleviate Sick Building Syndrome.

Continue reading “Living Walls: A Modern Solution To A Modern Problem Perhaps?”

#IAAZB: Color And Healing

FOREWORD
“One of the most indescribable moments I have had, being an Architect is being in a space that hits all the right notes and gets me excited. Now imagine the polar opposite of this moment. It was roused by a recent visit to a certain clinic in a peri-urban area somewhere on the Copperbelt. I was shown around a room no larger than 27 square meters which served as a maternity ward, Anti-Retroviral Treatment (ART) clinic and clinic for mothers and children. It had no running water and the space was grossly inadequate. It broke my heart. My thoughts somehow led me to the children that were born in this little clinic and grew up in the nearby community. This tiny clinic did not have a designed paediatrics wing and the closest general hospital (12 km away) with one of those is not accessible.”, Chola Tembo wrote.

Continue reading “#IAAZB: Color And Healing”

đź’¦ The Water Closet đź’¦

2.7

Today, vanities and walk-in showers are popular, while oversized bathtubs and ample storage are also frequently sought after.

Bathroom

Presentation Layout 1 Â©MrKapaluTalksDesignToo

Bathroom 2.0

Presentation Layout 2 Â©MrKapaluTalksDesignToo

In a recent bathroom undertaking, the layout was tricky to achieve, especially that the project was an extension to an already existing house.

Exterior 1

Exterior Render 1 Â©MrKapaluTalksDesignToo

Exterior 2

Exterior Render 2 Â©MrKapaluTalksDesignToo

Selecting “attention-grabbing” materials was significant to helping this bathroom renovation stand out. Since Tile offers a wide variety of colors and styles, white tiles were a popular flooring choice.

3.5

View From Water Closet Â©MrKapaluTalksDesignToo

Just like in any of my kitchen designs, implementing a backsplash feature wall and a stone countertop was crucial so as to help liven up the space. This also works just as well in otherwise dull bathrooms.

With vanities getting bigger and bigger every year, and for good reason since storage is in constant demand, wall-mounted cabinets, movable cabinets and baskets were sought. While recessed or built-in cabinets were in addition assimilated into the design, therefore, adding enough spots to stash toiletries and decorative vases with fresh flowers.

1.5

©MrKapaluTalksDesignToo

Because no remodel is complete without accessories — in this case, the bathroom dĂ©cor – an artwork was picked out fittingly to add style to this space. Artworks from local artists often make the biggest difference and are quite affordable to acquire.

Additionally, the term decor tends to be used rather loosely but in this case, fittings – Cabinet pulls, Shower heads and Faucets, were all designed for.

4.5

©MrKapaluTalksDesignToo

Last of all, fixtures with finishes that reflected the look endeavoring to be achieve were used to coordinate soap dispensers, toothbrush holders and wastebaskets for that cohesive feel.

Before Meets After: Kitchen Remodel

This is the first in a two part series called “Before Meets After”. The objective is for me to merely share with you my readers what is involved in tackling some projects – in this case Kitchens (of note here) and Landscape respectively.

20151109_213009

Kitchen remodeling is notorious for being expensive, although not all projects have to break the bank, however, embarking on such an undertaking often does but only just.

20151109_212947

Since the kitchen is the heart of any house, it woefully dates quite easily, not only from wear and tear but also from the vast advancement in technique and technology employed in the culinary arts. Therefore, remodels of such tired spaces are the perfect remedy when the time is right (and probably when the resources are available).

20151109_212954

Design Files…

The proposed remodel was of an approximated 6000mm x 6000mm square one roomed space. This interior space was designed to underline the characteristics of a modern Kitchen area through ease and space, and a centered island necessitated just that: a working space to carry out needed tasks with much ease and within such a generous space. Therefore, function was realised.

FYA - Chitengi Warehouse-Model

The space consists of two zones – an island to accommodate a hob with a hood right above it and cabinets around the centrally placed island to in turn accommodate an oven and a refrigerator on the northern end, a sink on the western end and storage cabinets on the eastern end.

Scheme 2

In the grand scheme of things, a centrally placed island with a hob and a hood adds an industrial appeal to this semi-private residential space whereas timber for a fresh set of cabinets makes it cosy.

Design trivia….

A 4450mm long custom designed massive window on the western end and above the sink allows for fresh air and natural light to seep deep into this interior space.

Scheme 1

The centrally placed island was not by my design but the architect before me. Because cabling for the stove stems right from this point, this fortuitous design move, helped my undertaking immensely with the kitchen layout.

An open-plan Kitchen-Diner would have added to the much needed modern appeal sought after by the client, however, knocking down walls was out of the question due to budget constraints. Therefore, converting this space into a public space only proved futile.

This project was carried out at the end of 2015 and it was for a family of three in Ndola’s Kanseshi neighbourhood on the Copperbelt province of Zambia.

Extreme Makeover – Office Edition

3[1]

Reception areas often than not fail to attract the attention that they deserve from architects and designers-alike right at the design stage. Consequently, this is a dead space that’s adorned by illogical sharp angles, of uneven lengths and a space that’s left from demarcations made to fit the backbone departments of most organisations.

PABS_Interior[1]

This was no exception in a recent interior design project that a friend of mine, Aaron Kachali and myself proposed for an organisation at Central Park in Lusaka. No expense was spared in the endeavor to revamp this regularly unappreciated space as is evident with the help of visual aide.

PABS_Interior_2[1]

The interior of this one roomed space has been designed to underline the characteristics of reception areas – ease and space; and visible elements of the concrete beam structure of the roof add a commercial appeal to this public space designated for visitors to the building whereas natural materials like timber for shelving make it cosy.

2[1]

The space consists of two zones – a desk and a waiting area, and are heavily ventilated owing to the massive window through which fresh air and natural light seep in. With this window, occupants can also see into the exterior. This indoor-outdoor atmosphere is further promoted by means of incorporating potted plants into this environment.

4[1]

Lastly, a noteworthy feature in this space is a TV screen that can be viewed from any angle and is placed in a far corner. This telly is on a revolving bracket. It is not an off-the-shelf bracket but the atypical tailored product to be designed and made especially for this space, and can be allowed to adjust the rake angle in all directions.

1[1]