Tag: Architecture

The Baker’s Man 👨🏽‍🍳

7

A 7 meter by 13 meter vacant room in a bungalow Warehouse served as a blank canvas for a proposed bakery design.

Mr

With two conveniences tucked at the back, the rectangular high level void that then makes up the foreground helped a great deal in providing compartmentalized but yet functional and fluid spaces key to a bakery.

Mr1

Practically speaking, since there’s only one door connecting the inside to the outside, it was only wise to position a counter around there – a glass counter for display’s sake. This counter is to display all manner of confectionery intended for produce within the premises; from bread to bread rolls and from cakes to cupcakes.

6

And because having only one access isn’t safe in case of an emergency, a fire exit had to be opened up at the back, as well as to serve for easy access between the loading and unloading bay, and the storeroom.

The storeroom sits behind the counter and serves to provide storage for all the ingredients a bakery might require.

While having two Water Closets didn’t sound practical, removing one and replacing it with a small office did. Small, in the sense to have only a room the owner can sit in as he handles the few things in need of his attention.

4

The Workstation being as core to the running of any bakery as it is, had to be of majestic grandeur with a centered work table for easier maneuvering around the room. Resting on a floating counter-top at the back is a chrome sink while stacked above one another in the front are wooden shelves and such Kitchen appliances as ovens are flanked by a wall to the left.

Finally, introducing a few accessories was necessary in the way of adding a sparkle to the space, as well as in making it somewhat industrial. My absolute favorites being the three steel hand grater re-purposed bulb holders above the Counter as well as the other three above the Work table.

Advertisements

💧Lusaka’s Sanitation Crisis💧

Fact: The City of Lusaka sits on a Limestone bedrock which is a rock form of Calcium Carbonate (CaCO3). This means most of its water table is covered by the rock and at significant depths which becomes tricky to access.

Fact: Lusaka City is in a Sanitation Crisis. Statistics indicate 90% of residents rely on pit latrines and only 10% use sewers & septic tanks.

Repercussions: Because of all this, both new home owners and old home owners have to search high and low for not only water, but safe water for human consumption. This can of course be a costly enterprise to undertake but the long term effects are quite rewarding. Because of this rock beneath, it’s not often that sinking boreholes is successful, not even when dug at an eyebrow-raising depth of 150+ meters.

Therefore, alternative options now have to be sought if we are to be proactive. One such option is a Domestic Water Harvesting & Purification Plant for water and a common Cesspool for sewage. The former, however, is only effective for areas endowed with natural water resources like rivers and streams, unless intended only for use in the Rainy Season then by all means.

For this to work, all you’ll need is a Water Pump, a Sand Tank, Water Filters, Chlorine Tank and Pipes to complete the network.

Thence, what you do first is to identify a resource with running water.

Securing a path for pipes would save best than when left unattended since tampering in the way of wear and tear, and vandalism might be a commonplace.

The first in the network is a suction pipe that draws water from the resource with the help of a fuel run pump, through a chlorine tank and into a reservoir tank at Ground level. At the press of a switch, this water is sent through a series of pipes and through a sand tank which traps all manner of particles from the chlorinated water.

From there, water goes through a further network of pipes during the filtration process and upwards towards an elevated tank before gravity can finally send it down at the turn of a tap in the house for consumption.

Lastly, it’d be wise to take a sample of this water to a Laboratory at either the Zambia Bureau of Standards (ZABS, hereafter) or the University of Zambia (UNZA, hereafter) just to be sure of purity.

Wait, That Doesn’t Belong There! 🚫

Just because a parcel of land is small doesn’t mean one can’t develop it as practically and as functionally as ultimately possible, and within set regulations of course.

So to speak, land in “residentials” surrounding the Central Business District (CBD, hereafter) has all if not most, depleted today. 



Take 15m X 7m parcels for example; these are some of the generous areas one is likely to stumble upon, but only if in luck since most will be just enough to carry a green space.


Advantages that come with such parcels is that they’re all serviced lots; connected to the national Power Grid and to a town’s Sewer System. Additionally, these are often in neighborhoods that lie within close proximity to such few amenities as schools, health centers and police stations, and are therefore safe and secure.


In conclusion, a common disadvantage that stands out is the exorbitant cost attached to a piece of land of this sort, and the least not being the lack therein of real estate for future expansion and gardening. 

An Educator’s Haven ☑️

It isn’t misplaced to say you can get an education from anywhere and everywhere, but how decent the said education is, is the real question.

That having been said, the environment also matters in getting a decent education. In this case, everything from the layout to the form and the shape.


By layout, I not only mean how spaces are arranged, but also how they function individually, together, and holistically.


The same can then be said about the form and the shape. It matters how a structure sits, and how it relates to the next one and its surroundings.


Therefore, living in an age such as ours, Modern design is the order of the day.


And what’s modern? In design, this is Spacious Walkways, Large Openings and Skylights.


Only because, light and air are great for stimulating and nurturing a young mind.

•A “Dollop” Of Native Motifs•


The Client’s brief asked for a chalet design of sorts to be built back in my home village of Chavuma in the North Western part of Zambia.



My first interpretation of the brief was the use of Vernacular, with a pinch of Modern Architecture.


Since what vernacular is, is different in meaning from the next person, my take was what’s common to a particular setting of what’s proposed: Common to a particular setting in the materials and the techniques proposed to be used.




For this particular setting, grass has been proposed to be used to thatch the roof while local stone has been proposed to be used to clad the facade. The post and beam technique is what’s been proposed to erect the structure and to keep it stable.


In summary, we’re not yet that far gone as professionals of design to experiment some more with both Vernacular and Modern Architecture. This is what generations after us, and those after them can look back at with pride and call Historical Architecture.

‘2 Bedrooms For A Chicken And A Fish’

Contrary to popular belief, the most ‘tacky’ of jobs in my line of work – I feel – are the minuscule, yet compounded projects.

004

Compounded in the sense that, structures that can just as easily stand and function right on their own are made to sit side by side on one restricting piece of land.

005

These, therefore, become taxing in that much of beforehand research has to be carried out so as not to compromise on standard regulations.

001

Since the client lives and works in Lusaka town, a modern two bedroom house is set to act as a “holiday” home and will share the lot with a Chicken run and a fish pond.

Here, on a lot placed in a nearby town of Choongwe, the proposal of the house came behind the idea for the client to get away from the hustle and bustle of the city and to have eyes on the other two developments once production commences.

At Design Stage…

In an effort to have the proposed developments functioning in harmony with one another, it was necessary to carry out research on a number of factors. One of these was the number of chickens allowed per square meter. Thus, information of 10 chickens per square meters was used to determine the surface area that was required to plan for the 2000 inhabitants.

003

Orientation was also a key factor. As winds hit the site from the South-Eastern direction, the chicken run had to be sited there for reasons of ventilation. In the same light as the house had to be sited on the polar opposite to keep it away from the ventilation axis. The same can be said about why the number of openings on the house facing the chicken run were restricted.

002

The fish pond was surprisingly easy to site since only generosity in breadth and length had to be given. The tastefully positioned palm trees flanking the pond from one side provide the much needed shade from the sun.

In The Pits Of The Hub!

Set in the backdrop of an area called Mass Media which houses the biggest national broadcaster, Zambia National Broadcasting Corporation (ZNBC, hereafter), is BongoHive. Lusaka’s technology and innovation hub.
How fitting the place was to host a meetup to learn about everything you need to know about blogging regardless of your intentions whether out of mere interest or as an enterprise to make a buck. 

This event was organized in partnership with MTN under the theme “Blog With MTN” and a similar hashtag.


Since the event was planned around 30 invited guests, a much fitting room was needed, and so a 30-guest room was used.

What stood out about the room from a designer’s perspective was the generous amount of light being borrowed from the outside, as was the fresh air bathing this room.

Also, access into the room was through an arch, an architectural feature that dates as far back as the Roman Empire. The lack of a door here also works well as an exit in case of a fire.


The sprawling corridors away from this room that sits at the entrance of the premises lead away to the Kitchen, Water closets and offices, and accentuated with lovely furniture pieces like seaters and Ottomans.



“Motiffed” off-white tiles used for the floor help appreciate the monochrome on-white walls where digital presentations came to life in the form of text and pictorials from a projector hanging off a matching white ceiling.

Any room that’s big on fresh air, generous lighting and visible fire exits deserves a thumbs up in my books, and BongoHive is just that.